El Ple municipal de l'Ajuntament de Sant Boi ha aprovat aquest dilluns, 25 de gener la següent declaració institucional sobre l'Ateneu Santboià:

L’Ateneu Santboià ha constituït des dels seus inicis un referent cultural i un espai de relació entre els santboians i santboianes, que a l’Ateneu han pogut desenvolupar durant generacions les seves inquietuds culturals i d’oci.
La il·lusió i les ganes d’engegar projectes culturals han caracteritzat el tarannà històric d’aquesta centenària entitat i dels ciutadans i ciutadanes que n’han format part d’una manera o altra.

Malauradament, en els últims anys l’Ateneu ha deixat de ser un motor cultural de la ciutat i les seves instal·lacions han patit un progressiu procés de deteriorament. El passat dia 5 de gener es va despendre part del mur de façana de l’Ateneu. Per raons de seguretat, l’Ajuntament va instar el propietari a enderrocar la part de l’edifici afectada, tasques que es van iniciar el dia 12 de gener.

Amb aquest procés moltes persones han vist com es trencava, al mateix temps que un element del paisatge urbà, un paisatge ple de significats per a diferents generacions de santboians i santboianes.

Aquest Ajuntament vol ratificar el valor emocional que té l’Ateneu Santboià per a la ciutat i el significat de l’ateneisme dins la vida social de Sant Boi, que conforma una part consubstancial de la nostra memòria històrica.
Així mateix, ratifica el valor material de la finca de l’Ateneu, que es troba inclosa dins d’una àrea d’alta expectativa arqueològica i compta amb les restes de l’antiga masia de Ca l’Amigant, datada de mitjans del segle XVII.

Davant d’això, l’Ajuntament vol manifestar el seu compromís basat en les següents propostes d’actuació:

1_ Seguir treballant per l’adquisició pública de la finca.
2_ Elaborar un pla sobre els futurs usos de l’Ateneu, amb consens ciutadà.
3_ Desenvolupar un projecte arquitectònic coherent amb aquest pla d’usos, que sigui respectuós amb els resultats de les prospeccions arqueològiques i les restes històriques d’interès de la masia de Ca l’Amigant. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament demanarà l’assessorament de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
4_ Realitzar la planificació urbanística adaptada al projecte arquitectònic.
5_ Projectar un equipament de ciutat modern i emblemàtic que fomenti la dinamització cultural de la ciutat, i recuperi l’esperit i la memòria de l’Ateneu Santboià.

Aquest govern municipal, que comparteix la preocupació ciutadana pel que fa a l’estat actual de l’Ateneu Santboià, ha vetllat per a que les actuacions necessàries d’enderroc parcial hagin estat i segueixin sent respectuoses amb els valors patrimonials a preservar, i es compromet a seguir treballant en la direcció que marca aquesta declaració institucional.

Font: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

0 Comments:

Post a Comment