La grip A (H1N1) és una malaltia respiratòria contagiosa diferent de la grip comuna i causada per un nou virus trobat en els porcs, els ocells i els humans.

La nova grip es transmet de persona a persona de la mateixa manera que la grip comuna: per mitjà de les petites gotes que surten del nas o de la boca quan una persona malalta de grip tus o esternuda sense tapar-se amb un mocador. La principal mesura de prevenció és una bona higiene (tapar-se la boca amb un mocador de paper quan s’esternuda i llençar-lo a les escombraries i rentar-se sovint les mans amb sabó).

La grip A, a l’igual que la grip comuna, es lleu en la majoria de casos, però pot generar complicacions en els anomenats grups de risc: malalts crònics greus, persones que pateixen alguna malaltia immunosupressora (transplantament, tractament amb quimioteràpia per un tumor, sida), dones embarassades i menors de 6 mesos amb símptomes de grip.

El període d’incubació de la grip A és de set dies i els símptomes són: febre alta (igual o superior 38ºC), malestar general, manca de gana i tos. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.


Les persones que presentin els símptomes poden posar-se en contacte amb el seu centre d’atenció primari o trucar al telèfon de Sanitat Respon 902 111 444 , per rebre informació sobre la millor manera d’actuar en cada cas.

Verónica Lamas

Més informació:
Departament de Salut
- Ministerio de Sanidad y Política Social
- Organització Mundial de la Salut (OMS)

1 Comment:

  1. Marc said...
    Trobo que des del principi s'ha exagerat amb les dades... ningú no dóna les dades de mortalitat de la grip estacional... Tot i així, també hi ha mitjans que s'estan esforçant per fer veure que en realitat és una grip com qualsevol altra.

Post a Comment